Feltöltés Dátuma: 2017.09.28. | RP-info Hírek

Az MDD vényíró szoftver megkapta a hivatalos akkreditációt az EESZT csatlakozás indításához!

Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr!

Örömmel értesítjük, hogy az MDD vényíró szoftver magánorvosi és a közfinanszírozott járóbeteg-ellátásra minősített verziója is megkapta a hivatalos akkreditációt az EESZT csatlakozás indításához! (EESZT minősítéssel rendelkező szoftverek hivatalos listája: //e-egeszsegugy.gov.hu/medikai-rendszerek.)

Az integrációhoz szükséges beállítások az MDD 2002 Kft. által fejlesztett vényíró szoftverben pár kattintással aktiválhatók. Az EESZT csatlakozást díjmentesen biztosítjuk Ügyfeleinknek!

Miért előnyös minél hamarabb indítani a csatlakozást, ha magánorvosként is rendel? 

A fejlesztések eredményeképpen többek között lehetőség nyílik arra, hogy Ön a magánrendelése során is hozzáférjen betege adataihoz, vizsgálatai eredményeihez, például egy másik város kórházi intézményében készült röntgenkép áttekintésére is lehetőség lesz, valamint áttekintheti, hogy milyen más kezelésekben részesül a páciense. Összességében amennyiben a páciens hozzájárult, úgy a kezelőorvosnak lehetősége lesz arra, hogy pontosan átlássa a beteg összes vizsgálati eredményét. 

A csatlakozási folyamat két részben történik, egy adminisztrációs és egy technikai integrációs rész, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket és tudnivalókat. 

Kötelező határidők

 • Közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak, patikáknak: 2017. november 1.
 • Magánpraxisok csatlakozási határideje: 2018. november 1.
 • MDD vényíró programmal indítható csatlakozás: 2017. novembertől
 1. ADMINISZTRÁCIÓS CSATLAKOZÁS LÉPÉSEI

//e-egeszsegugy.gov.hu/egeszsegugyi-ellatoknak

 1. TECHNIKAI CSATLAKOZÁS LÉPÉSEI

A technikai csatlakozásban a következő részfolyamatok szükségesek a sikeres   továbblépéshez:

 • Ágazati Portálról e-egeszsegugy.gov.hu/agazati-portal-es-moduloktanúsítvány letöltése. Ehhez kell: e-személyi olvasó telepítés, aktív PIN-nel rendelkező e-személyi igazolvány, portálra felhasználóval történő belépés és aktiválás).
 • e-kapu rendszeréből ellenőrző alkalmazás letöltése és futtatása (tanúsítvány jelszó sms-ben érkezik).
 • A sikeres teszteredmény visszatöltése az e-kapu portálra.

AZ EESZT FUNKCIÓ BEÁLLÍTÁSA AZ MDD vényíró PROGRAMBAN

 1. Az első teendő az e-személyi kártyaolvasó működésbehozása. Az olvasót a számítógéphez egy USB kábelen keresztül kell bedugni. A működéséhez két szoftwert kell telepíteni:
 2. Az olvasót mint eszközt működtető vezérlőprogram (driver) innen is letölthető: //www.kartyaolvaso.hu/informaciok/termektamogatas
 3. Maga az e-személyi kliens kommunikációs program egy állami fejlesztésű segédprogram. Elérhető innen:  //www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi/letoltesek
 4. Ennek az e-személyi kliensnek folyamatosan futnia kell majd a háttérben, alapértelmezett beállítása, hogy a Windows rendszerrel együtt indul.
 5. Ezt követően minden más szükséges módosítás csak pár kattintást igényel, a szükséges módosításokat az MDD vényíróban beállítottuk, Önnek csak engedélyeznie kell a módosításokat.

AZ MDD vényíró programjában szükséges egyszeri beállítások

 • A program indítása után az „Adatok módosítása” gombra kattintva a felhasználó adatlapján található az „EESZT beállítások” gomb. Itt adhatja meg, hogy használja-e az új funkciót, rögzítheti az azonosításhoz szükséges adatokat, valamint a tanúsítványt is itt kell beállítani.
 • Használja a betegellátási események rögzítését az eseménykatalógusban, ezt a funkciót magánpraxisoknak is kötelező lesz használni 2018. november 1-től. A program a kezelés befejezésénél automatikusan feltölti az egészségügyi térbe az adott ellátási eseményt, valamint az ambulánslapot. (Az alapbeállításoknál két opció közül választhat: a program automatikusan töltse fel a betegellátási eseményeket, vagy egyéni beküldési lehetőséggel élve, az adatokat Ön tölti fel.) Internetkapcsolat hiánya vagy az egészségügyi tér elérhetetlensége esetén lehetőség van az utólagos beküldésre is.
 • Vényírás – az e-recept. Az elektronikus recept kiállítása esetén 2018. november 1-ig kötelező vényt nyomtatni, melyre a naplószám alatt egy plusz vonalkód kerül, ami az EESZT azonosítót tartalmazza. Az MDD 2002 Kft. vényíró programja automatikusan küldi be az e-receptet, de a szolgáltatás kiesése, valamint hibás receptadatok esetén is lehetőség van a vény kinyomtatására. A gyógyszerészek csak a nyitott, még ki nem váltott e-recepttel kapcsolatos információkat látják az EESZT-ben. A korábban felírt vények közül csak azokat látják, amelyeket az adott patikában váltott ki a beteg.

Az MDD vényíró program a kötelező elvárásoknak megfelelően az alábbi funkciókkal bővült:

 • Betegellátási események rögzítése az eseménykatalógusban. (Ezt a funkciót a magánpraxisoknak is kötelező használni!)
 • Betegdokumentumok feltöltése az e-kórtörténetbe (hogy a kezelőorvos lekérdezhesse)
 • Vények feltöltése az e-recept rendszerbe, és azok lekérdezhetősége
 • Beutalók lekérdezése és felhasználása
 • Beteg e-profiljának feltöltése és lekérdezhetősége
 • Beteg e-kórtörténetének (dokumentumok) lekérdezhetősége

Későbbi megvalósítást érintő változások:

 • Beutalók rögzítése

Az EESZT felület az eeszt.gov.hu oldalon érhető el, további információkat pedig az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

FIGYELEM! Amennyiben közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóként használja az MDD vényíró programot, akkor mindenképpen szükséges csatlakoznia 2017. november 1-ig!

Ha magánpraxishoz használja az MDD vényíró szoftverét, akkor egyelőre opcionálisan dönthet arról, hogy miképpen ütemezi a csatlakozást. 

Tisztelettel:

MDD 2002 Kft.

1114 Budapest, Bartók Béla út 15/D

Tel.: 06-1-209-1370

e-mail: info@mdd.hu

web: www.mdd2002.hu

 

 

Cím:
,
Szakterületek:
Telefonszám:
-